Salam untuk semua.
Selamat datang ke blog saya, Lia Cantiq Collections. First time nak create blog ni.. hehehe.
1st January 2010, hari cuti sedunia tak kemana pun macam selalu. Dari pagi dok ngadap laptop ni. Hah.. berpeluh den. Akhirnya dapat gak. yes!
Tak ada apa yg menarik pun tentang saya, lia. Just nak share collections yg ada..
Selamat menjamu mata dengan koleksi saya yang cantiq dan comel.

My first pelita

My first pelita
Inilah pelita pertama yang saya beli 10 tahun dulu. Made in India. Lain barang yang di cari, ini yang saya dapat. Cantiqkan!

Followers

Saturday, February 20, 2010

Mana satu pilihan kalbu????

Salam pagi Sabtu untuk semua. Apa nak makan breakfast ni ya? Takpun nak masak apa lah tengahari ni?? Lapar la pulak..hehehe
Masak dalca daging, ikan gelama masin, ulam daun pegaga, emmm sedapnya. Cicah pulak dengan sambal belacan. perghhh, memang sodap... leleh air liur. Tapi nak wat sambal belacan janganlah pulak di blender. Tumbuk dalam lesung batu baru sedap kannn....



Lesung baru ni saya dapat di Bandung masa on the way nak ke Tangkuban Parahu 2 tahun lepas. Bayangkan 8 hari ke Bandung, Puncak & Jakarta. Berapa banyak bag saya bawa balik? Tambah lesung ni, tax sesaja lah. Memang dah dalam shopping list. Tak pernah gunapun....tak reti hehehe. Tapi menurut kengkawan yang sama-sama tiru beli diorang dah expert pakai ni. Tenyeh bukan tumbuk katanya.



Antara koleksi yang ada




Saya suka yang 3 biji ni...cantiq




Bila tengok benda ni teringat kat maid saya dari Medan. Mak oii bibik, besarnya batu giling ni. Dekat 5 kilo lebih beratnya. Semasa dia balik bercuti ke Medan saya pesan dia bawak balik lesung batu yang macam gambar kat atas tu, tapiiii ha ko! ni hah yang dia usung sampai pecah bag Tupperware kesayangan saya dibuatnya. Dia bilang, "enak ni bu kalau mau dibikin jamu. Disana emamg pakei ini untuk bikin jamu" hemmm layan je la. Penyudahnya terperuk bawah singki dibuat deko..




Lesung batu pemberian mak kepada saya selepas saya berkahwin. Asalnya diberi oleh ibu mertuanya kepada mak saya. Kecik dan comel je. Memang saya kecek lesung ni.




Lesung yang warna hitam tu ringan je. Jadi mainan anak2 masa kecik dulu. Tengok alunya, dah ada plaster. Apa taknya sampai retak dibuatnya. Bibik takut saya marah dipalsterkan takut patah.


Y

Lesung kayu. Buat somtam sedap ni..





2 biji piring batu ni boleh letak sambal belacan. Kalau di Bandung bila makan masakan Sunda, mereka akan hidang sambal belacan dalam bekas ni untuk makan dengan lalap (ulam)




Batu giling yang kat bawah lesung2 batu tu saya ambil dari rumah arwah atuk saya kat Kg Lubuk Batu Segamat Johor. Tak pandai nak guna, sekadar pelengkap hiasan.




Cantiq lesung batu putih ni. Kat makmal banyak le lesung ni..
Selamat menjamu mata